Horaţiu Mălăele: Mi-aş fi dorit să stau în preajma lui Iisus şi măcar câteva ore în preajma lui Eminescu

Social

Şi dacă ar fi stat preajma lui Eminescu, cum ar fi sunat glasul poetului? “Am făcut paranteza asta pentru că am găsit aici argumentul sonor al vocii lui Eminescu; pe care în principiu, nu-l avem sau nu-l ştim, dar l-am găsit în Carmen Silva. Carmen Silva era preudonimul Elisabetei, prima soţie a lui Carol I. Şi, ea scria despre Eminescu, pe care l-a cunoscut la un ceai, ce frumos….Este prima mărturie a sonorităţii vocii lui Eminescu: ‘avea un glas răguşit, duios, ca al turturelelor spre toamnă’. Mi s-a părut foarte frumoasă ideea”, a spus Horaţiu Mălăele.

Întrebat de Marius Tucă dacă s-a gândit sau dacă ar vrea să facă un spectacol despre Eminescu, Horaţiu Mălăele a răspuns cu o sinceritate dezarmantă: “Nu ştiu dacă aş fi în stare. Este un lucru prea pretenţios. Cred că de asta nici nu se prea încumetă mulţi. (…) Ar trebui cineva să se încumete şi să facă… pentru că istoria lui nu e atât de edulcorată. Părerea mea, e subiectivă. Dar şi obiectivă”.

În opinia sa, regizorul care s-ar încumeta să facă un astfel de film ar trebui să îndeplinească trei condiţii: “Ar trebui să fie un regizor bun, zic, dacă ar face un film, cu ştiinţă de carte şi cu o informaţie bună şă vadă cât de extrovertit era
Eminescu faţă de imaginea asta puţin dulce, puţin poetică, atât de violent romantică”.

Search

Back to Top