Ce spun experții despre noua tulpină de Covid-19. ”Virusul se reproduce la fiecare câteva minute”

Sanatate

Multe state europene, printre care şi România, au început să impună restricţii de călătorie dinspre Marea Britanie de teama “importului” noii tulpini de Sars-Cov-2, care se răspândeşte cu până la 70 % mai rapid.

 

Oficialii Uniunii discută luni un răspuns coordonat. Între timp, premierul britanic Boris Johnson a decis măsuri stricte la Londra şi într-o mare parte a sud-estului Angliei, unde noua tulpină a virusului este predominantă.

Mai ales că Regatul Unit tocmai a raportat încă un record zilnic de infectări, aproape 36.000.

De la speranţa în vaccinul salvator, am ajuns la temerile faţă de o nouă mutaţie a virusului. Care, avertizează experţii britanici, se răspândeşte cu 70 % mai rapid.

Noua tulpină Sars-Cov-2 a fost observată în special în Anglia, unde este “scăpată de sub control”, după cum a spus ministrul Sănătăţiii. Însă noua variantă a fost deja detectată şi în alte ţări europene: Danemarca, Italia şi Olanda.

Până ca Uniunea Europeană să decidă un răspuns coordonat, majoritatea ţărilor de pe continent, printre care Germania, Franţa, Italia, au suspendat deja zborurile dinspre Marea Britanie.

Inevitabil s-a întâmplat. Evident, Londra e în lockdown. Şi voi sunteţi aici (la Roma) în lockdown, toată lumea este în lockdown”.

Fiecare țară are dreptul să ia propriile decizii. Dacă autorităţile cred că aceste măsuri sunt benefice pentru siguranța cetățenilor lor, atunci este cel mai bun lucru pe care îl pot face”.

Au fost oprite și trenurile care ajung în Europa prin tunelul de sub Canalul Mânecii. Cum Franța a închis granița pentru 48 de ore, cel puțin, înseamnă că nici feriboturile de pasageri sau care transportă camioane nu pot naviga din portul Dover.

Guvernul de la Paris le-a cerut francezilor aflați în Marea Britanie să facă teste PCR, dacă vor să revină în Franţa.

Gabriel Attal, purtător de cuvânt al guvernului francez: ”Îi invităm (pe francezii care doresc să se întoarcă în Franța) să meargă și să se testeze imediat, deoarece există o perioadă de așteptare înainte să se obțină rezultatul”.

Viteza cu care guvernele europene au închis, rând pe rând, uşa Marii Britanii arată amploarea alarmei.

”Virusurile au mutații tot timpul”

 

Deşi, tot specialiștii ne spun, nu e nimic surprinzător că virusul se schimbă.

Virusurile au mutaţii. Virusurile au mutaţii tot timpul. Vor exista mereu variante”.

Brett Giroir: “Sunt peste 4.000 de mutaţii pe care le-am văzut până acum la acest virus şi care provoacă, în esenţă, Covid-19”.

E alarmant însă cât de contagioasă este noua tulpină.

Sir Mark Walport: “Noi ne reproducem la fiecare 25 de ani, virusul se reproduce la fiecare câteva minute şi apar noi variante prin acest proces. E doar tendinţa virusurilor care caută, de fapt, să se transmită cât mai uşor posibil”.

Cu toate acestea, nimic – până acum – nu arată că noua tulpină a virusului ar fi mai periculoasă. Sau că ar fi rezistentă la vaccinurile anti-Covid.

Dr. Jerome Adams: “Asta nu înseamnă că virusul este mai periculos”.

Moncef Slaoui: “Până acum nu cred să fi apărut vreo mutaţie a virusului care să fie rezistentă la vaccin”.

Prima dată, mutația a fost detectată în septembrie. În noiembrie, cam un sfert de cazurile din Londra erau cu noua variantă Sars-Cov-2.

La jumătatea lui decembrie, noua tulpină era detectată la aproape două treimi dintre infecțiile raportate.

Search

Back to Top