Directorul CIA și Zelenski, întâlnire secretă înaintea războiului. I s-a spus că Rusia vrea să-l asasineze, dar nu a crezut

Social

Directorul CIA, William Burns, s-a întâlnit în secret cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, înainte de război, pentru a-l avertiza în privința planului de asasinare pus la cale de Kremlin.

În viitoarea carte scrisă de Chris Wipple despre Casa Albă și Joe Biden este menționat faptul că, înaintea invaziei rusești în Ucraina, William Burns, șeful CIA, s-a întâlnit în secret cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski (foto articol). Atunci, directorul CIA l-a avertizat pe Zelenski în legătură cu comploturile rusești de asasinare, într-un moment în care președintele ucrainean punea la îndoială informațiile americane, notează Business Insider.

Întâlnirea secretă dintre William Burns și Volodimir Zelenski ar fi avut loc chiar la Kiev, iar vestea privind asasinarea sa l-a surprins foarte tare pe liderul Ucrainei.

La acea vreme, în ianuarie 2022, Zelenski respinsese ideea că rușii ar plănui o invazie neprovocată a Ucrainei și sugera că avertismentele publice ale Americii creau “panică”, a notat Chris Whipple în cartea sa de curând apărută, “The Fight of His Life: Inside Joe Biden’s White House”.

Era neobișnuit ca SUA să dezvăluie public astfel de informații, sugerând că Washingtonul era încrezător în evaluarea sa privind intențiile Rusiei. Dar, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze, Zelenski și-a exprimat îngrijorarea că astfel de avertismente ar avea un impact negativ asupra economiei ucrainene, și a subliniat că Ucraina era obișnuită să se confrunte cu amenințări din partea Rusiei.

Search

Back to Top