Factorii principali pentru afecțiunile cardiace. Cardiologii avertizează că de noi depinde să nu ne îmbolnăvim

Social

29 septembrie este ziua mondială a inimii, iar doctorii cardiologi ne atrag atenția că de noi depinde să nu cădem pradă bolilor cardiovasculare.

Renunțarea la fumat, un stil de viață sănătos cu mișcare de cel puțin 3 ori pe săptămână și o alimentație fără grăsimi sunt lucrurile care ne ajută să nu trecem printr-un infarct.

În România 60 la sută din decese sunt de cauză cardiovasculară, mult peste media europeană, care este la 40 de procente.

Medicul Cristian Udroiu explică în emisiunea „Doctor de bine” care sunt factorii principali pentru afecțiunile cardiace și ce se întâmplă dacă nu ținem cont de sfatul doctorului.

Dr. Cristian Udoriu, medic primar cardiologie: „Boala cardiacă este principala cauză de mortalitate în rândul afecțunilor cardiovasculare. În România, 60 la sută din decese sunt de cauză cardiovasculară, mult peste media europeană, care este undeva la 40%. Toată lumea se gândește că accidentul de circulație sau cancerul sunt principalale cauze de mortalitate. Nu! Boala cardiovasculară, o boală care poate fi prevenită, este mult mai frecventă. De aceea, programele de sănătate, prevenția, tratamentul și apoi prevenția secundră sunt foarte importante. Fumatul, diabetul, hipertensiunea, obezitatea și dislipidemia sunt principalii factori de risc pentru boala cardiacă ischemică”.

În urmă cu 20 de ani când am început cardiologia intervențională, media de vârstă a pacieților cu infarct era de 70 de ani. Acum a scăzut foarte mult. Într-o gardă de infarct când îți vin în medie 15 pacienți, 10 sunt tineri sub 55 de ani. Este tragic. Să văd unul mai tânăr decât mine pe masă, cu risc mare de a muri, este tragic. Și nu acceptă să renunțe la țigară, să mănânce mai sănătos, să facă mișcare.’”

Liliana Curea: Care sunt semnele unui infarct?

Dr. Cristian Udoriu, medic primar cardiologie: „În 90 la sută din cazuri, durerile din partea stangă nu sunt dureri cardiace. Presiunea din piept, ca o presiune, ca o arsură, aceasta este durerea cardiacă. Și apare de regulă la efort”.

Liliana Curea: Ce putem face dacă o persoană din jurul nostru suferă un infarct? Putem să o ajutăm cumva?

Dr. Cristian Udoriu, medic primar cardiologie: „În cazul în care infarctul se instalează brusc, în primul rând trebuie sunat de urgență la salvare. Pacientul trebuie să se așeze, să stea linistit, relaxat și dacă cineva din jur are puf sau tabletă de nitroglicerină este foarte bine de administrat. Tratamentul specific se face doar în spital. Dar pacientul trebuie să stea liniștit,pentru că descărcarea de adrenalină, de stres, poate să agraveze starea bolnavului”.

Liliana Curea: Se poate pune egal între infarct și deces?

Dr. Cristian Udoriu, medic primar cardiologie: „Categoric nu. Și în ultimii ani a scăzut proporția între pacienții cu infarct și deces. Dacă în urmă cu 20 ani mortalitatea prin infarct era de undeva la 15-16%. Cu implementarea programului de infarct, mortalitatea a scăzut undeva la 7%. În centrele de specialitate, cum este și spitalul Universitar în care lucrez, mortalitatea a scăzut undeva la 4%”.

Liliana Curea: Există riscul ca infarctul să se repete?

Dr. Cristian Udoriu, medic primar cardiologie: Da. Dacă pacientul nu înțelege de ce a apărut infarctul. Când faci infarct nu este ghinion. În mare parte suntem vinovați pentru ceea ce ni se întâmplă, pentru că acești 5 factori pe care îi desconsiderâm determină apariția aterosclerozei, înfundarea treptată a arterelor de la inimă. Dacă pacientul este tratat și el se duce acasă și continuă să fumeze, să mănânce gras sau nu își ia tratamentul, normal că va apărea un al doilea eveniment coronarian sau un al treilea”.

Search

Back to Top