Guvernul demis a prelungit starea de alertă cu 30 de zile

Politica

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a propus prelungirea stării de alertă, din 10 octombrie, pentru 30 de zile, iar Guvernul, reunit, miercuri seară, în şedinţa a adoptat Hotărârea pentru prelungirea stării de alertă.

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de miercuri, 6 octombrie 2021, Hotărârea numărul 80 prin care se propune prelungirea stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menținerea măsurilor adoptate în Hotărârea de Guvern nr. 932 din 9 septembrie 2021, cu modificările și completările ulterioare.

Starea de alertă se va prelungi cu 30 de zile, începând din 10 octombrie.

Ministrul interimar al Internelor, Lucian Bode, a declarat că Guvernul care tocmai a fost demis în Parlament are puteri limitate și nu poate impune noi restricții, dacă acestea nu sunt deja prevăzute într-o lege.

”Prin hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă nu se promovează politici noi, ci doar se stabilesc în concret măsurile specifice unei perioade maxime de 30 de zile, pentru cât se stabilește starea de alertă, prelungire care are la bază o analiză obiectivă a factorilor de risc – vom avea și o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență înainte de ședința de Guvern – factori care, la rândul lor, sunt prevăzuți în legea 55” – a spus Bode.

Întrebat de jurnaliști ce se întâmplă dacă apare o situație de urgență și este nevoie de aplicarea unor măsuri speciale din cauza pandemiei, ministrul demis a declarat că Parlamentul este singura instituție care poate legifera.

Cel care poate legifera e Parlamentul și se poate legifera în regim de urgență. Așa cum am spus, Guvernul nu poate adopta ordonanțe de urgență sau legi în această perioadă. Parlamentul poate să adopte astfel de acte normative și în regim de urgență se poate adopta un proiect de lege. Vorbesc de câteva zile, dacă e necesar.” – a mai spus Bode.

Search

Back to Top