În ce condiții s-ar putea călători în Europa vara aceasta. Experţii se tem că turiştii vor aduce noi tulpini

Social

În pragul celei de-a doua veri a pandemiei, destinațiile turistice din Europa așteaptă cu nerăbdare revenirea vizitatorilor.

Speranțele celor din industria HORECA sunt însă în conflict cu avertismentele experților, care se tem că oamenii care călătoresc pot aduce noi tulpini ale coronaviruslui în țări care izbutiseră să treacă de ce era mai rău.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană este gata să-și deschidă porțile pentru cetățenii din afara spațiului comunitar. Dar, numai pentru cei vaccinați.

Stațiunea Magaluf din Mallorca este sinonimă cu trândăveală și distracția sub un soare generos. Doar că, pentru al doilea an la rând, stațiunea este pustie la început de sezon.

Lars și Sabrina, din Germania, sunt cam singurii turiști găsiți pe promenadă.

Lars: „E nemaipomenit să fiu aici și să mă bucur de libertate stând la soare și, în general, în aer liber. În Germania, totul este încă închis, inclusiv cafenelele.”

Adam Parsons , corespondent Sky News: „O zi ca asta iți oferă combinația perfectă dintre mare, soare, nisip. Un contrast izbitor cu mizeria cotidiană a pandemiei globale. Iar localnicii vor să speculeze tocmai această senzație de evadare, pentru a atrage turiștii înapoi.”

Diego Belmonte, patron restaurant: „Britanicii sunt reazămul meu, sunt viața mea. Plâng și mă rog să se întoarcă britanicii în Magaluf. Magaluf nu poate supraviețui fară britanici. E vital să revină!”

Însă britanicii abia din 17 mai speră să poată călători din nou în străinătate. Guvernul ar urma să dea undă verde deplasariilor în cadrul unui sistem bazat pe situația pandemică din fiecare destinație potențială. La intoarecerea din așa-numitele zone verzi, britanicii n-ar trebui să stea în carantină. Totuși, vacanțele în afara țării nu sunt lipsite de riscuri.

Linda Bauld, profesor de sănătate publică la Universitatea Edinburgh: „Când faci progrese pe plan intern în lupta cu pandemia, reduci rata de infectare, vaccinezi populația, trebuie să protejezi aceste câștiguri. Dacă imporți noi tulpini și noi cazuri din străinătate, subminezi și chiar pui în primejdie tot acest progres.”

În acest timp, tot în Spania, dar în Gran Canaria, aproape 200 de olandezi profită de soare și mare până pe 8 mai, în cadrul celei de-a doua etape a unui program pilot menit să testeze condițiile unei vacanțe în siguranță.

Cei 188 de turiști – aleși dintr-un total de 68.000 de olandezi înscriși – se pot plimba în voie prin stațiune. Au însă de completat zilnic un formular despre felul în care respectă măsurile de protecție. Testați înainte de zbor, vor fi retestati cu o zi înaintea întoarcerii acasă.

Experimentul a început pe insula grecească Rhodos, unde turiștilor nu li s-a permis să iasă din resort. Niciunul nu s-a îmbolnăvit în cursul vacanței.

Cyril Vanier, corespondent CNN„În ultimele 10 luni nu a fost posibilă intrarea terților pe teritoriul UE fară motive întemeiate. Comisia Europeană tocmai a anunțat intenția de a permite accesul călătorilor din afara UE dacă au fost vaccinați cu unul dintre serurile aprobate în UE, cu cel puțin două săptămâni înainte de călătorie. Lista vaccinurilor aprobate în UE include serurile: Pfizer, AstraZeneca, Johnson&Johnson și Moderna.”

Dar până la urmă, fiecare tara își controlează granițele după cum dorește, deci aplicarea planului ar putea varia. E clar, totuși, că țările europene încep să simtă impactul vaccinariii și vor să dea un impuls economiilor lor. Întrebarea e daca vor fi turiști dornici să vină. Cea mai vizitată țară din lume, Franța, încă luptă cu al treilea val al pandemiei.

Search

Back to Top