Internetul și telefonia mobilă au fost oprite în tot Kazahstanul. Stare de urgență în toată țara

Social

Kazahstanul este afectat, miercuri, de o ”pană de Internet la scară naţională”, pe fondul tulburărilor fără precedent în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, a anunţat pe Twitter un grup specializat în supravegherea web-ului, NetBlocks.

”Kazahstanul se confruntă în prezent cu o pană de Internet la scară naţională, în urma unei zile de perturbări ale Internetului mobil şi unor restricţii parţiale”, anunţă această organizaţie nonguvernamentală (ONG), care subliniază că acest lucru ”este susceptibil să limiteze grav acoperirea manifestaţiilor antiguvernamentale care se intensifică”, notează AFP.

Și Reuters notează că Guvernul a oprit Internetul la nivel național.

Protestatarii au capturat aeroportul din Almaty, iar personalul a fost evacuat, transmite Gazeta.ru.

45 de persoane au pus stăpânire pe aeroport.

“Guvernul a fost deja demis la cererea activiștilor, dar protestele nu fac decât să escaladeze: clădirile și mașinile explodează în toată țara, demonstranții preiau administrațiile orașului și împușcă în forțele de securitate”, trasmite sursa citată.

Kazahstanul a decretat miercuri stare de urgenţă pe întreg teritoriul. Agenţiile de presă Interfax, TASS şi RIA Novosti au anunţat instituirea stării de urgenţă în întreaga ţara, citând un comunicat difuzat de televiziunea publică din Kazahstan.

Anterior, starea de urgenţă fusese decretată la nivel local în principalele zone afectate de manifestaţii, Almatî, capitala economică a ţării, provincia Mangystau şi capitala Nur-Sultan.

Într-un efort de a stopa criza, preşedintele Kassîm-Jomart Tokaev a demis guvernul.

Pe lângă Internet, și telefonia mobilă a fost blocată în țară și principalele clădiri ale Puterii au fost incendiate, dar și locuința președintelui.

Preşedintele Kazahstanului cere ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi împotriva ″teroriştilor″⁣

Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut miercuri ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele care afectează ţara sa şi care sunt opera, în opinia sa, a ″teroriştilor″⁣ antrenaţi în străinătate, relatează AFP.

″Astăzi (miercuri – n.red.) le-am cerut şefilor de stat ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) să ajute Kazahstanul să învingă ameninţarea teroristă″⁣, a declarat preşedintele kazah la televiziunea de stat, adăugând că în fruntea manifestaţiilor se află ″⁣bande teroriste″⁣ care au ″⁣primit un antrenament aprofundat în străinătate″⁣.

Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî, amintește Agerpres.

Cel puţin opt membri ai forţelor de ordine şi militari au fost ucişi în revoltele care afectează Kazahstanul de câteva zile, a anunţat Ministerul de Interne, citat de media locale. Potrivit sursei citate, 317 membri ai poliţiei şi ai Gărzii Naţionale au fost de asemenea răniţi ″de mulţimea furioasă″⁣.

 

Search

Back to Top