Jurnaliștii CNN au fost arestați când transmiteau LIVE de la protestele din Minneapolis

Social

Jurnalistul CNN Omar Jimenez a fost arestat, vineri, chiar în timp ce transmitea în direct din mijlocul protestelor din Minneapolis.

Potrivit CNN, jurnalistul a fost luat de polițiști și încătușat deși el s-a identificat clar în fața ofițerilor.

Echipajul lui Jimenez, inclusiv un producător și un operator de camere, au fost de asemenea puși în cătușe.

Nu în ultimul rând, camera de filmare CNN a fost luată de poliție și a continuat să înregistreze, deoarece echipa de jurnaliști era încătușat, iar poliția nu știa că aparatul era încă pornit.

În imaginile difuzate poate fi văzut jurnalistul, Omar Jimenez, în faţa unor poliţişti în ţinută anti-revoltă.

“Putem să ne retragem până unde vreţi. Suntem în direct. Aşezaţi-ne unde doriţi”, spune reportul calm, potrivit Agerpres.

Camera continuă să se mişte până când poliţiştii îi iau microfonul şi îi pun cătuşe. “De ce sunt arestat?”, întreabă jurnalistul de culoare înainte ca şi colegii săi să fie reţinuţi şi camera confiscată.

Un jurnalist al CNN şi echipa sa de producţie au fost arestaţi în această dimineaţă la Minneapolis în timp ce îşi făceau meseria, în pofida faptului că s-au legitimat, o încălcare manifestă a primului amendament” al Constituţiei americane care garantează libertatea presei, a denunţat CNN într-un comunicat, făcând apel la autorităţi să-i elibereze imediat angajaţii.

Canalul a anunţat la puţin timp ora 11.30 GMT că echipa sa a fost în cele din urmă eliberată.

Proteste în SUA

 

În oraşul american Minneapolis au izbucnit proteste violente după ce un bărbat de culoare, George Floyd, a murit după ce un ofiţer de poliţie alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât, în pofida apelurilor lui Floyd că nu putea să respire.

Scena a fost filmată de o trecătoare şi a devenit “virală”.

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a mobilizat joi gărzile naţionale, în faţa revoltelor care au izbucnit în Minneapolis.

A treia seară de proteste a fost deosebit de violentă în sudul Minneapolisului. 16 imobile au fost incendiate, potrivit pompierilor, citați de Agerpres, una dintre ţinte fiind secţia 3 de poliţie, “epicentrul” revoltelor din zilele precedente şi care de această dată nu a mai fost încercuită de forţele de ordine.

Joi noaptea, poliţiştii au tras cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc de pe acoperişul secţiei, de unde au părut să se retragă ulterior, fiind înlocuiţi de manifestanţi.

Municipalitatea a avertizat că există informaţii “neconfirmate” că alimentarea cu gaz a secţiei a fost tăiată şi că în clădire se află explozibili, cerându-le oamenilor să se îndepărteze.

Peste 500 de membri ai gărzilor naţionale au fost activaţi pentru a ajuta autorităţile, mai ales pompierii, în Minneapolis, St. Paul, capitala statului Minnesota, şi în alte zone învecinate.

După moartea domnului Floyd, mii de locuitori ai Minnesotei şi-au exprimat nemulţumirea într-un mod paşnic şi constructiv, dar din păcate unii indivizi s-au angajat în activităţi ilegale şi periculoase, incendiind, jefuind şi devastând proprietăţi publice şi private”, a scris Tim Walz în ordinul executiv de activare a gărzilor.

Însuşi preşedintele american Donald Trump a avertizat pe Twitter că va trimite gărzile naţionale în Minneapolis să “facă ce trebuie” dacă primarul Jacob Frey nu reuşeşte să ţină lucrurile sub control. “Dacă apar probleme ne asumăm controlul, dar când se ajunge la jafuri, se trece la arme”, a scris Trump.

În mai multe oraşe din SUA, între care New York şi Denver, au avut loc marşuri de solidaritate. Primarul din Denver, Michael Hancock, a confirmat că s-a tras un foc de armă asupra manifestanţilor. “Hei, (locuitori din) Denver. Vă înţeleg frustrarea şi durerea provocate de uciderea lui George Floyd. Vă rog, să demonstrăm, dar paşnic”, a îndemnat Hancock, tot pe reţeaua Twitter.

Primarul Minneapolisului a explicat că protestele şi revolte sunt rezultatul “furiei şi tristeţii” acumulate în sânul comunităţii de culoare. “Trebuie să reinstaurăm pacea pentru a putea rezolva împreună această problemă dificilă”, a spus Jacob Frey.

Procuroarea din Minnesota Erica MacDonald a asigurat joi, într-un comunicat comun cu responsabilul FBI Rainer Drolshagen, că ancheta privind decesul lui George Floyd reprezintă “o prioritate de top”.

Cei patru ofiţeri ai poliţiei din Minneapolis implicaţi în reţinerea şi moartea lui Floyd au fost concediaţi, dar nu se ştie deocamdată dacă vor fi sau nu urmăriţi penal.

Search

Back to Top