Liderii talibani se vor întâlni cu responsabili ai Uniunii Europene: ”Vrem relaţii pozitive cu întreaga lume”

Social

Liderii talibani se vor întâlni marţi, la Doha, cu responsabili ai Uniunii Europene, a anunţat luni ministrul lor de Externe, în timp ce noul regim afgan încearcă să rupă izolarea diplomatică, relatează AFP.

″Mâine (marţi) ne vom întâlni cu reprezentanţii UE. Avem reuniuni pozitive cu reprezentanţi ai altor ţări″⁣, a declarat Amir Khan Muttaqi la o conferinţă în capitala Qatarului, fără a preciza funcţiile deţinute de aceşti oficiali europeni şi nici numărul acestora.

″Vrem relaţii pozitive cu întreaga lume. Credem în relaţii internaţionale echilibrate. Credem că o astfel de relaţie echilibrată poate salva Afganistanul de instabilitate″⁣, a adăugat oficialul citat.

Noul regim islamist, care a ajuns la putere în Afganistan la sfârşitul lunii august, nu a fost recunoscut de nicio ţară. Dar în faţa iminenţei unei grave crize umanitare în această ţară care depinde în totalitate de ajutor internaţional după 20 de ani de război, manevrele diplomatice sunt în creştere.

Sâmbătă, la Doha, talibanii s-au întâlnit cu responsabili americani pentru primele discuţii directe cu Washingtonul de la preluarea puterii. Ministrul lor de Externe a cerut Statelor Unite să stabilească ″relaţii bune″⁣ şi să nu ″⁣slăbească actualul guvern din Afganistan″⁣.

După ce a găzduit ani de zile discuţii între talibani şi Statele Unite, Qatar-ul continuă să aibă rolul de mediator esenţial între mişcarea islamistă şi cancelariile occidentale.

Săptămâna trecută, înalţi oficiali talibani l-au primit la Kabul pe emisarul britanic în Afganistan, Simon Gass, notează AFP.

Search

Back to Top