Pandemia de coronavirus pe glob. Situația de vineri, 20 martie

Social

În toată lumea, numărul de cazuri confirmate a trecut de 244.000, iar cel al deceselor a depășit 10.000.

Preşedintele clubului de fotbal Sporting Lisabona va servi ca medic în timpul stării de urgenţă din Portugalia.

Epidemia de coronavirus frânează planurile NASA de a trimite astronauţi pe Lună până în 2024.

Ultimul bilanț al pandemiei de coronavirus în Italia indică 3.405 morți. Doar joi au fost 427, depășind numărul cazurilor fatale raportate oficial de China. Numărul persoanelor testate pozitiv în Peninsulă a trecut de 41.000.

După Italia, Spania rămâne țara din Europa, cu cele mai grave probleme. Acolo, numărul celor care s-au infectat sare de 17.000 şi sunt deja peste 800 de morţi.

În Spania, în ultimele 24 de ore, numărul persoanelor infectate a crescut cu 30% la sută. Cel mai rău este în Madrid și în împrejurimi.

În Spania, în ultimele 24 de ore, numărul persoanelor infectate a crescut cu 30% la sută. Cel mai rău este în Madrid și în împrejurimi.

Epidemia de coronavirus a provocat moartea a 372 de persoane în Franţa, dintre care 108 noi decese în ultimele 24 de ore, 4.761 de pacienţi fiind în prezent spitalizaţi..

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson este însă încrezător că ţara va putea depăşi impasul generat de coronavirus în cel mult 3 luni.

Michel Barnier: „În această criză foarte gravă care lovește întreaga lume și Europa în particular, criză coronavirusului, vreau să vă spun personal că am fost testat pozitiv cu Covid-19”,

…. a mărturisit Michel Barnier, negociatorul șef al Uniunii europene pentru Brexit. Este în izolare la domiciliu și nu are simptome.

Şi principele Albert de Monaco a anunțat că a fost testat pozitiv pentru coronavirus, dar conform comunicatului oficial, nu are simptome de boală, şi continuă să lucreze, din apartamentele sale private.

DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR DE VINERI, 20 MARTIE
UPDATE 13:30 – Vladimir Putin nu are nevoie să facă test, pentru că nu are simptome, susţine Kremlinul

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a fost testat pentru noul tip de coronavirus şi nici nu are nevoie să facă un astfel de test pentru că este sănătos şi nu are simptome, a anunţat Kremlinul vineri, informează Reuters.

Rusia a raportat până acum 199 de cazuri de coronavirus, mai puţine decât în multe alte ţări din Europa. Însă numărul lor a crescut brusc în ultimele zile şi o persoană ce fusese diagnosticată cu noua formă de coronavirus a murit.

„Slavă Domnului, Vladimir Putin s-a simţit întotdeauna minunat”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă, atunci când a fost întrebat dacă Putin a fost testat pentru coronavirus.
UPDATE 12:15 – O femeie de 27 de ani, cea mai tânără victimă a coronavirusului în Italia

O tânără în vârstă de 27 de ani din orașul Pesaro, regiunea Marche, a murit joi, devenind cea mai tânără persoană infectată cu coronavirus care a murit în Italia, conform Il Giornale.

Tânăra avea mai multe afecțiuni anterioare, care au fost amplificate de infectarea cu coronavirus.
UPDATE 12:00 – Centru de testare pentru coronavirus de tip „drive-through”, în New York

Primul centru de testare pentru coronavirus de tip „drive-through” (testarea se face direct din maşina personală) din oraşul New York s-a deschis în districtul Staten Island, informează vineri DPA.

Testul presupune realizarea unui exudat nazal. Potrivit experţilor, procesul poate fi invaziv şi incomod, dar este totodată simplu şi rapid.

Persoanele cu risc crescut şi cele care prezintă simptome au prioritate pentru efectuarea testului.

„Este un test care se recoltează din nări şi durează două secunde”, a explicat Muhammad Qureshi, de 44 de ani, care a venit să se testeze împreună cu soţia sa, Rubab Abid, de 38 de ani.

„Este interzisă coborârea ferestrelor înainte de realizarea exudatului, după care acestea sunt din nou închise. Avem reguli stricte de siguranţă, de securitate. Avem agenţi de securitate care patrulează zona, monitorizând orice urmă de încălcare a regulilor”, a precizat Basil Seggo, comisar în cadrul departamentului regional pentru conservarea mediului.

Centrul este al treilea din statul New York, după unul în New Rochelle, comitatul Westchester, şi altul la Jones Beach, în Long Island.
UPDATE 10:55 – Rusia începe testarea prototipurilor de vaccin pe animale

Oamenii de ştiinţă ruşi au început testarea pe animale a prototipurilor de vaccinuri potenţiale împotriva noului coronavirus într-un laborator din Siberia, Rusia, a anunţat vineri Autoritatea rusă responsabilă cu protecţia consumatorilor, citată de Reuters.

Rusia a raportat până în prezent 199 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, mai puţin în comparaţie cu multe alte ţări europene, însă cifra a crescut brusc în ultimele zile. O persoană diagnosticată cu acest virus a decedat.

Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare în Virusologie şi Biotehnologie Vector din oraşul Novosibirsk au dezvoltat prototipuri de vaccin bazate pe şase platforme tehnologice diferite pentru a încerca să afle cât de eficiente sunt şi în ce doze ar putea fi administrate, a precizat Serviciului Federal de Supraveghere a Protecţiei Drepturilor Consumatorului, Rospotrebnadzor.

Oamenii de ştiinţă la din toată lumea au avertizat că dezvoltarea unui vaccin este un proces îndelungat şi complex, iar acesta nu ar putea fi produs pentru utilizarea pe scară largă mai devreme de 12-18 luni.

„Cel mai adesea, pentru astfel de studii sunt utilizaţi şoareci de laborator şi şobolani, dihori, primate inferioare şi alte linii speciale de animale de laborator”, a precizat Rospotrebnadzor, într-un comunicat.

Cercetătorii ruşi estimează că vaccinul ar putea fi gata în ultimele trei luni ale anului 2020.
UPDATE 10:45 – 130.000 de francezi blocaţi în străinătate vor să se repatrieze

Franţa trebuie să organizeze repatrierea a 130.000 de cetăţeni blocaţi în străinătate din cauza epidemiei de COVID-19, a estimat vineri ministrul de externe Jean-Yves Le Drian, informează AFP.

„Problema cea mai dificilă este cu cei aflaţi în tranzit în străinătate, în călătorii, în general în concedii”, a arătat Le Drian la postul de radio France Info.

Epidemia de coronavirus a provocat moartea a 372 de persoane în Franţa, ţară în care se fac zilnic circa 50.000 de teste pentru coronavirus.
UPDATE 08:40 – Bilanţul mondial al deceselor a depăşit pragul de 10.000

Numărul total al deceselor provocate de coronavirus la nivel mondial a depăşit pragul de 10.000, vineri, conform celei mai recente statistici întocmite de Centrul pentru Ştiinţa şi Ingineria Sistemelor (CSSE) al Universităţii Johns Hopkins din Statele Unite.

În total, 10.030 de persoane din totalul de 244.517 de cazuri confirmate la nivel mondial au murit din cauza pandemiei provocate de noul coronavirus, potrivit CSSE.

Italia a înregistrat cel mai mare număr de decese, 3.405, conform acestei statistici. Printre alte ţări cu peste 100 de decese se numără China, Iran, Spania, Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie, potrivit CSSE.

La 14 martie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat că bilanţul deceselor asociate COVID-19 la nivel mondial a depăşit pragul de 5.000, cifra dublându-se în doar şase zile.
UPDATE 08:10 – A doua zi cu zero cazuri locale în China

Pentru a doua zi consecutiv, China nu a raportat vineri nicio nouă contaminare de origine locală cu coronavirus, în timp ce numărul cazurilor importate a atins un record, notează AFP.

Îngrădirea pandemiei în ţara asiatică, unde virsul a fost detectat în decembrie, oferă o rază de speranţă multor ţări care în prezent depun eforturi pentru a opri răspândirea COVID-19.

Numărul noilor morţi în decurs de o zi s-a redus semnificativ în ultimele săptămâni în China: numai trei decese au fost anunţate vineri de Ministerul Sănătăţii, cel mai scăzut de la primele bilanţuri din ianuarie.

De la debutul pandemiei, circa 81.000 de persoane au fost contaminate în ţara asiatică, dar în prezent mai sunt aproximativ 7.000 de bolnavi.

Principala îngrijorare a Chinei este în prezent să evite apariţia unui al doilea val epidemic pe teritoriul naţional odată cu persoanele contaminate care sosesc din străinătate.

Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri un record de 39 de cazuri importate, faţă de 34 cu o zi înainte, ridicând totalul la 228.
UPDATE 08:00 – Prima româncă depistată cu coronavirus în Italia s-a vindecat

Din fericire, vin și vești bune care ne dau speranța. Daniela Buzatu, prima româncă depistată cu coronavirus în Italia, a anunțat vineri pe pagina sa de Facebook că s-a vindecat după ce două teste consecutive au ieșit negativ.
UPDATE 07:50 – Experții chinezi critică măsurile luate de Italia

Experţii chinezi veniţi să-i ajute pe italieni spun că autorităţile nu iau măsuri suficiente pentru a opri pandemia.

Sun Shuopeng, director executiv Crucea Roşie din China: „Aici în Milano şi implicit în regiunea Lombardia văd că nu aveți o politică strictă de blocare a orașului, deoarece transportul public funcționează normal în continuare, oamenii ies pe stradă în continuare, încă mergeţi la restaurant, petreceţi în hoteluri și nu purtați măști. În acest moment trebuie să opriţi toate activitățile economice și trebuie să reduceţi mobilitatea oamenilor. Toți oamenii ar trebui să stea acasă în carantină.”

Premierul Giuseppe Conte a anunțat că perioada de carantinăla nivel național va trebui prelungită dincolo de termenul inițial, care era sfârșitul acestei luni.

Autorităţile italiene iau în considerare înăsprirea măsurilor care restricţionează deplasările după ce date adunate de la telefoane mobile arată că prea mulți cutreieră străzile.
UPDATE 07:45 – Trupurile neînsuflețite ale bolnavilor de coronavirus din Italia sunt incinerate

Rachel Buchholz, american în Italia: „În Italia, crematoriile sunt deschise 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Ba chiar sunt nevoiți să țină sicriile unele peste altele în biserici, până când se face loc în crematorii. Oamenii mor singuri. Rudele nu sunt lăsate să-i mai vadă pentru ultima oară, pentru că virusul e atât de contagios.”

Orașul Bergamo – acum epicentrul pandemiei din Italia – este sufocat de numărul foarte mare de victime. Camioanele militare transportă sicrie cu trupuri neînsuflețite către alte localități din nordul Italiei.

Barbie Nadeau, corespondent CNN în Italia: „Media de vârstă a celor care au murit din cauza coronavirusului rămâne 80 de ani. Cei mai mulți dintre cei decedați, dacă nu chiar toți, aveau probleme medicale pre-existente, unii aveau chiar 2-3 patologii. Am aflat că, în marea majoritate a cazurilor, trec doar 8 zile între apariția simptomelor și deces.”

Search

Back to Top