Poveștile emoționante ale militarilor români, întorși din Afganistan. „Viața mea era în mâinile celor de lângă mine”

Social

Le-au șuierat gloanțele pe la urechi și au văzut cu ochii lor copii cu explozibil lipit pe trupurile firave. Iar unii și-au pierdut camarazii în teatrele de operații.

Așa a fost o parte din viața militarilor români care au dus la bun sfârșit misiuni în Afganistan și în alte zone de conflict. Ce au trăit acolo au mărturisit într-o carte, lansată joi la Iași.

Volumul intitulat „Șapte povești afgane” este semnat de un militar din Iași. A fost printre ultimii care au părăsit țară islamică, în vara acestui an.

Antrenamentele zilnice i-au pregătit pe soldați pentru misiunile dure din Angola, Irak și Afganistan. La Iași, recordul în materie de misiuni vine de la Batalionul „Lupii Negri”. Cătălin Dobrea are 9 misiuni la activ. Cea mai neagră zi din carieră lui a fost în noiembrie 2003, își amintește el. Atunci, 2 camarazi de-ai săi au fost uciși de afgani.

„În timpul unui atac asupra FOB-ului în care eram dislocati, toată grupa mea a fost rănită. Executând 9 misiuni, va dați seama cât timp am fost plecat din sânul familiei. Atunci când suntem în misiuni, viață mea este în mâinile celui din stânga mea, este în mâinile celui din dreapta mea. Totul este muncă de echipa”, a transmis plt. adj. Cătălin Dobrea – Batalionul Lupii Negri

Revenirea acasă a fost de cele mai multe ori dureroasă, pentru că s-au întors fără cei căzuți în teatrele de operații. Își aduc aminte de acest sacrificiu ori de câte ori aud imnul național.

„Când auzi primele acorduri, tresari, te pregătești, te pregătești pentru onor, tocmai în baza jurământului care a fost prestat”, a declarat colonelul Silviu Bădărau.

Pâna acum, militarii de la Iași au îndeplinit 11 misiuni în zonele de conflict. România și-a retras trupele din Afganistan în iunie, anul acesta.

Search

Back to Top