Proiect: Închisoare pe viaţă pentru persoanele care ucid poliţişti şi jandarmi aflaţi în misiune

politica

Deputatul liberal susţine că deficitul de personal şi subfinanţarea sistemului de ordine publică reprezintă un motiv pentru existenţa situaţiilor în care poliţiştii sunt răniţi sau ucişi în misiuni.

„În ultima vreme, opinia publică a aflat cu consternare, de existenţa mai multor cazuri de poliţişti ucişi sau răniţi în misiune, dar şi a defectuoasei înzestrări cu armament a acestora. Sindicatul National al Poliţiştilor şi Personalului Contractual consideră că unele dintre circumstanţele principale, care favorizează producerea acestor drame, le reprezintă subfinanţarea sistemului de ordine publică, deficitul de personal (care a fost şi de 25%), dar şi dotarea logistică precară a poliţiştilor din cadrul altor structuri decât cele de intervenţie şi acţiuni speciale, care participă la misiuni operative fără a avea mijloace de protecţie individuală şi armament adecvate caracterului şi gradului de periculozitate al acţiunii în care sunt implicaţi”, precizează Florin Roman, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Iniţiativa legislativă îşi propune reducerea fenomenului infracţional, în special infracţiunii de ultraj împotriva poliţiştilor aflaţi în misiune, potrivit liberalului.

„Nu putem asista nepăsători la această stare de fapt şi trebuie să acţionăm, pe plan legislativ, în sensul înăspririi pedepselor privind pe cei condamnaţi pentru uciderea poliţiştilor sau jandarmilor aflaţi în misiune. Trebuie, totodată, să menţionăm că dezaprobăm şi excesele de care dau dovadă unii reprezentanţi ai forţelor de ordine care, în timpul unor misiuni, îşi depăşesc atribuţiunile de serviciu conferite de cadrul legal şi, uneori, în timpul unor manifestaţii publice, pun în pericol viaţa şi integritatea corporală a unor manifestanţi paşnici . Prin această propunere legislativă se doreşte reducerea fenomenului infracţional, cu precădere infracţiunii de ultraj împotriva poliţiştilor şi jandarmilor aflaţi în misiune, care, astfel se vor simţi mai mult în siguranţă pentru a-şi duce la îndeplinire misiunile de luptă împotriva persoanelor care încalcă sau au încălcat legea şi trebuie deferiti justiţiei!”, a conchis Florin Roman.

Propunerea legislativă a fost înregistrată, luni, la Senat, în procedură de urgenţă.

Săptămâna trecută, Cristian Amariei, un poliţist aflat în misiune în judeţul Timiş, a fost împuşcat de bărbatul pe care îl urmărea. Luni dimineaţă, ucigaşul agentului a fost găsit spânzurat în celulă.

Search

Back to Top