Rușii nu vor războiul lui Putin. Proteste în peste 30 de orașe din Rusia, după anunțul de mobilizare

Social

Rusia a dat în clocot, după anunţul de mobilizare parțială, făcut miercuri la Moscova. Au izbucnit proteste în peste 30 de orașe, iar mișcările de revoltă au continuat până aseară târziu.

Peste 1.400 de protestatari au fost arestați și urcați în autobuze ale poliției.

Manifestaţiile sunt primele de o asemenea amploare din ultimele 6 luni.

În zeci de orașe din Rusia, mii de oameni au ieșit în stradă și au îndrăznit să înfrunte regimul. Au scandat “nu războiului” și nu s-au lăsat intimidați de forțele de ordine.

Diana Magnay, corespondent SKY NEWS: “După cum vedeți, în spatele meu sunt scene destul de dramatice și țineți cont că nu am mai văzut proteste în orașele (din Rusia) în ultimele cinci sau șase luni. Oamenii au fost foarte speriați de faptul că vor fi arestați, ceea ce, de altfel, se întâmplă acum. Anunțul privind mobilizarea a scos oamenii în stradă aici, la Moscova, la Ekaterinburg și în alte orașe din țară. Poliția îi tratează cu brutalitate, dar e extraordinar cât de curajoși sunt oamenii, să îi auzi scandând “nu războiului” și să înfrunte reacția poliției.”

Scene asemănătoare au fost în Sankt Petersburg, Irkutsk, Ekaterinburg, Novosibirsk, Belgorod și alte zeci de orașe din Rusia. Pe rețelele sociale, au circulat toată ziua imagini cu protestatari trântiți la pământ, loviți și împinși în autobuze, de către forțele de ordine.

ele mai multe arestări au fost la Moscova și Sankt Petersburg.

Femeie arestată: “Trebuie să ne unim! Cu cât suntem mai mulți, cu atât suntem mai puternici. Nu putem face nimic dacă suntem doar câțiva!”

Cu riscul de ajunge în arest, oamenii au continuat să își strige nemulțumirea față de deciziile luate la Kremlin.

Bărbat: “De ce ne-a fost frică, n-am scăpat. Cel mai rău lucru s-a întâmplat deja.”

Bărbat: “Nu mi-e frică! Nu mi-e frică de nimic. Cel mai valoros lucru pe care ni-l pot lua e viața copiilor noștri. Eu nu le voi da viața copilului meu”.

Între timp, o petiție împotriva mobilizării, intitulată „Nu trebuie să mori pentru Putin”, a strâns deja peste 250.000 de semnături, potrivit portalului de ştiri „Meduza”.

În țara lui Putin, cei care își strigă neputința în stradă nu sunt doar amendați. Procuratura din Moscova a publicat o declarație prin care îi avertizează pe cetățeni să nu participe la astfel de demonstraţii, amenințându-i cu până la 15 ani de închisoare.

Search

Back to Top