S-a ajuns la un acord pe REPowerEU, planul de reducere a dependenței energetice față de Rusia. Câți bani primește România

Social

Europarlamentarul Siegfried Muresan a anunțat, miercuri dimineața, că s-a ajuns la un acord pe REPowerEU, planul Comisiei Europene de reducere a dependenței energetice față de Rusia.

Avem acord pe Planul REPowerEU din care România primește 1,39 de miliarde de euro. Am ajuns în această dimineață la un acord între Parlamentul European și Consiliul UE privind forma finală a Planului REPowerEU de reducere a dependenței energetice față de Federația Rusă. Acest lucru înseamnă că REPowerEU va intra în vigoare la începutul anului viitor, așa cum mi-am asumat, la începutul negocierilor, în calitate de coraportor al Parlamentului European pe acest dosar”, a transmis europarlamentarul pe Facebook.

El a precizat că România va primi 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice. Europarlamentarul a punctat că acești bani sunt fonduri noi, în plus față de cele 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență.

Ce cuprinde acest plan

Siegfried Muresan a explicat, pe Facebook, în ce constă acest plan:

-Toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării noilor piloni REPowerEU din planurile de redresare.
-Finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022;
-Statele membre care nu intenționează să acceseze toată componenta de credite din planurile lor naționale de redresare și reziliență vor pierde prioritatea în accesarea lor și banii vor fi realocați;
-Implicarea autorităților locale și regionale în elaborarea planurilor.

Search

Back to Top