Surse: PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la o înțelegere. Ce variantă a fost agreată

Social

PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la un compromis pentru formarea unei coaliţii de guvernare, conform unor surse Știrile PRO TV.

Astfel, USR-PLUS acceptă varianta cu Florin Cîțu premier și Ludovic Orban șef la Camera Deputaților, în schimbul mai multor ministere, un număr aproape egal cu PNL.

Aceleași surse din coaliție spun că formula de guvern ar fi 8-7-3( 8 la PNL, 7 la USR-PLUS și 3 la UDMR). De asemenea, pe lângă numărul mare de ministere, USR-PLUS ar urma să primească și portofolii importante cu rol de avizare din Guvern. În discuție sunt – finanțare, dezvoltare și justiție, pe care le revendică USR-PLUS.

Negocierile continuă la Vila Lac

 

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au reluat vineri negocierile privind împărţirea funcţiilor din Guvern şi de la conducerea Parlamentului, precum şi pe programul de guvernare.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat la sosire: ”Va fi fum alb, azi veţi vedea fum alb. Sută la sută, guvernăm”. el a sugerat astfel că discuţiile, care durează de mai bine de o săptămână vor fi un succes.

Întrebat în legătură cu afirmaţiile liderului liberal, liderul USR Dan Barna a replicat în glumă: ”Eu am venit cu rumeguşul în portbagaj”.

Negocierile, intrate în impas după ce Ludovic Orban a propus ca el să fie premier – soluţie contestată iniţial şi în partid şi neagreată de USR PLUS – au fost reluate joi.

Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor au dat o declaraţie comună joi după ce au avut o întâlnire în vederea negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare. Liderul PNL a spus că cele trei partide au decis să continue discuţiile, liderul USR a precizat că fiecare parte şi-a exprimat mandatul de negocieri şi o anumită flexibilitate, iar liderul UDMR a afirmat că toate soluţiile rămân pe masă din punct de vedere politic.

„Am decis să continuăm discuţiile pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să ducă la învestirea unui Guvern. Nu am stabilit un termen limită. Am stabilit să continuăm discuţiile. Vom comunica rezultatul pe măsură ce se ajunge la înţelegere pe diferite teme. Variantele sunt pe masă”, a declarat Ludovic Orban.

„Practic, fiecare dintre partide şi-a exprimat în momentul de faţă mandatul. Suntem din nou la masa negocierii. Mâine vor continua discuţiile şi pe partea politică. În întâlnirea de astăzi fiecare dintre părţi şi-a exprimat o anume flexibilitate pentru a găsi acel tărâm comun prin care să constituim coaliţia. Suntem disponibili să găsim o soluţie care într-adevăr să facă o coaliţie stabilă”, a spus Barna joi după-amiază.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat că toate soluţiile rămân pe masă şi e convins că până la finalul anului acesta vom avea nu Guvern.

„Vom continua aceste discuţii, fiindcă aproape singura soluţie bună pentru România şi sunt convins că, de fapt, este singura soluţie această majoritate formată cu PNL, USR-PLUS şi UDMR. Toate soluţiile rămân pe masă din punct de vedere politic şi vom găsi o echilibrare până la finalizarea negocierilor pe toate palierele – Parlament, Guvern. Sunt convins că, până la sfârşitul anului, vom avea un Guvern funcţional, fiindcă intenţia noastră este să avem o guvernare responsabilă, o guvernare eficientă, corectă şi binele comun să primeze. Restul, totul se poate discuta şi se poate ajunge la o înţelegere. Toate soluţiile rămân pe masă, vom găsi cea mai bună soluţie pentru România”, a adăugat Kelemen Hunor.

Search

Back to Top