Un sat din Bistrița-Năsăud va avea un cămin cultural renovat, dar îi lipsește apa curentă. Explicația primarului

Social

Fără apă, dar cu un cămin cultural renovat – este povestea unui sat din Bistriţa-Năsăud, unde 400 de mii de euro vor asigura reabilitarea clădirii menite să găzduiască nunţi, botezuri, cumetrii şi pomeni.

În localitate mai există însă o mână de oameni – câteva sute – majoritatea în vârstă, care tânjesc mai degrabă la o capelă şi la apă curentă.

Căminul cultural din satul Fântânița, din Bistrița-Năsăud, s-a tot degradat în ultimii ani. Sunt câţiva ani de când în clădirea respectivă nu s-a mai ţinut un eveniment, spun localnicii, care mărturisesc că ar fi nevoie mai degrabă de o capelă.

Localnic: „O fost odată un plan să se facă pentru sat o capelă. Ar fi necesară pentru că polulația este îmbătrânită și săracii oameni tot mor, tot dispar. Aici la căminul cultural nu s-o mai făcut nunţi de multă vreme.”

Localnică: „Căminul acesta e făcut de mult timp. Lumea s-a îmbătrânit, s-au împuținat. Tot s a propus că o să se facă o capelă pentru bătrâni.”

Reporter: „V-ați dori o capelă ?”

Localnică: „Păi da, da.”

Localnic: „Puține familii sunt tineri care sunt rămași aici în sat.”

Primarul susţine că este nevoie totuşi şi de un cămin cultural funcţional.

Ioan Becan, primar com. Miceștii de Câmpie: „Se face acoperişul, se face o extindere pentru centrala, o terasă, tot lângă el, deci nu se face o extindere prea mare. Deci se reabilitează şi se dotează. Atât. Nu există niciun alt spaţiu unde să se desfăşoare o activitate – de la o nuntă, la un botez, chiar şi pomelnicele după înmormântări.”

Mai presantă este însă lipsa apei curente, se plâng unii localnici.

Reporter: „Apă aveți în sat?”

Localnic: „Apă avem atunci când plouă, atunci avem apă.”

Satul nu este racordat la rețeaua de canalizare, deși aceasta există.

Ioan Becan, primar com. Miceștii de Câmpie: „Fântânița are canalizare, e finalizată, doar că nu avem apă. Mi se pare normal să se investească pentru o calitate mai bună a vieții, altfel o să plece și oamenii pe care îi mai avem.”

Potrivit ultimului recesământ, în Fântâniţa sunt înregistraţi aproximativ 350 de oameni, cu tot cu cei plecați la muncă în străinătate.

Search

Back to Top